ԳԱԹԱ
Հայկական ամենահին թխվածքն է և բոլոր առիթներին առկա է: Կան բազմաթիվ տարատեսակներ: Ենթադրվում է, որ հայերենի «գաթա» բառից է առաջացել ֆրանսերենի «gateu» և անգլերենի «cake» բառերը:
խմորի համարˋ ½ բ. կաթնասեր 1 բ. մածուն 1 թ.գ. սոդա 1 ճ.գ. քացախ 2 – 2.5 բ. ալյուր աղ |
խորիզի համարˋ 2 ճ.գ. յուղ ¾ բ. ալյուր ½ բ. շաքարավազ 1 ձու՝ վրան քսելու |
Ըստ նախասիրության խորիզը համեմել դարչինով, նաև ավելացնել մանրացված ընկույզ ու չամիչ: